Китайски кораби нарушават защитени територии

Подобни нарушения от китайски рибари имаше и през 2017 година

150 риболовни кораба от Китай бяха обвинени от властите в Еквадор, че са с изключени системи за проследяване, с което нарушават международните разпоредби. В Кито предполагат, че в момента корабите са близо до Галапагоските острови, чиито води са защитена територия.
 
В еквадорската столица министърът на отбраната заяви, че властите не са в състояние да установят точното местонахождение на китайските кораби, защото са с изключени системи. През юли военноморският флот на Еквадор откри около 260 такива плавателни съда близо до Галапагос, който е на около 1 000 километра навътре в Тихия океан. Междувременно броят на корабите, повечето от които под китайски флаг, е нараснал на 325, каза министърът.
 
Подобни нарушения от китайски рибари имаше и през 2017 година, когато екипажът на един кораб беше задържан заради улова на рядък вид акула във водите около островите. На борда бяха открити 300 тона риба, а капитанът и моряците бяха осъдени на няколко години затвор.
 
От 1979 година Галапагоските острови са част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Заради уникалното разнообразие на животински и растителни видове около архипелага е очертана защитена морска територия в размер на 133 хиляди квадратни километра. Наред с другите морски обитатели там се намира и най-голямата световна популация от акули. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.