Лъжички от шоколад заместват пластмасовите

Експерти по въпросите на кръговата икономика съветват не само да се разработват алтернативни на пластмасите прибори, но и да се проверява дали те наистина вършат работа

Лъжички за сладолед, които са на 100 процента биологично разградими, създаде стартъп компания от Щутгарт. Така фирмата се бори срещу 360 милиона пластмасови лъжички, които в Германия всяка година отиват на боклука.

Проектът стартира през 2018 година като университетска разработка. Лъжичката се състои от фибри на обвивката на какаовите зърна, смесени с брашно. Издържа един час без да се стопи в ръцете на потребителя и след това може да бъде изядена. От април миналата година е на пазара и до момента е продадена повече от 1 милион пъти.

Експерти по въпросите на кръговата икономика съветват не само да се разработват алтернативни на пластмасите прибори, но и да се проверява дали те наистина вършат работа. В случая с шоколадовите лъжички е важно те наистина да бъдат изяждани, а не хвърляни в кошчето за отпадъци, защото така вместо пластмасов ще се натрупа хранителен боклук. Друг проблем при подобни продукти е техният състав. Ако за производството им са нужни нови растения, които изместват други култури и се нуждаят от голяма площ и много вода, тогава ефектът за околната среда е по-скоро отрицателен, предупреждават специалистите.