Огромни площи гори и земеделски земи са унищожени в САЩ

Дългосрочните прогнози на синоптиците показват, че времето по западното крайбрежие ще става все по-сухо и по-горещо.

Над 2 милиона хектара гори и селскостопански площи са станали жертва на пожарите, бушуващи от средата на август в американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон. Загинали са 36 души, хиляди къщи са унищожени.
 
Пожарите по западното крайбрежие на Съединените щати, причинени от невижданата суша и рекордно високите температури, принудиха стотици хиляди души да напуснат жилищата си и да потърсят убежище на сигурни места. Само в Орегон бяха евакуирани половин милион души, това са около 10 % от населението на щата.
Според експерти, които наблюдават ежегодните бедствия по тези места, пожарите не са били неочаквани, новото е, че те са се разпространили с такава висока скорост. Тази година огнищата са на много повече места и обхващат по-големи площи, отколкото в миналото.
 
Дългосрочните прогнози на синоптиците показват, че времето по западното крайбрежие ще става все по-сухо и по-горещо. 
Главната причина са климатичните промени, показват и официални данни на американското земеделско министерство. През последните 20 години 10 щата са регистрирали най-големите си горски пожари досега, а от началото на 2020-та са преброени над 46 000 пожара. 
 
В гасенето на стихиите в Калифорния, Орегон и Вашингтон участват повече от 31 000 души – огнеборци, войници и доброволци. Американската Агенция по горите, която е подразделение на аграрното ведомство, е похарчила 50 % от тазгодишния си бюджет, за да се справи с огньовете. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.