Откриха микропластмаси дори в национален парк в САЩ

В Съединените щати всеки жител "произвежда" по 340 грама пластмасови отпадъци на ден

Миниатюрни пластмасови частици откриват американски учени на неочаквани места. Сред тях са няколко национални парка и други защитени територии.
 
Всяка година в парковете "Гранд Каньон", "Джошуа Трии" и в Скалистите планини се събират повече от 1000 тона мънички пластмасови частици. Количеството е достатъчно за производството на 123 милиона пластмасови бутилки, изчисляват учените от университета в Юта.
 
Преброяването на микропластмасите, натрупани в защитените природни резервати показва, че на площ от близо 500 000 квадратни километра за 12 месеца всеки ден се привнасят средно по 132 частици на кв. км. Такива частици, по-малки от 5 милиметра, се намират и в снега, храните и питейната вода. В Съединените щати всеки жител "произвежда" по 340 грама пластмасови отпадъци на ден. Част от тези боклуци попадат в природата, където се разпада и така стига до реки, езера и световния океан, както и в почвата и атмосферата.
 
Откритите в националните паркове в САЩ пластмаси са донесени най-вече от посетителите, които често изхвърлят отпадъците си направо в гората или в реките, установиха учените от Юта. Една част буквално се отлюспва от туристическата екипировка и дрехите. По хранителната верига микропластмасите попадат и в продуктите, предвидени за консумация от човека. Според експерти всеки от нас ежегодно поглъща между 40 000 - 50 000 такива частици.
 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.