Откриха застреляна мечка в Пиренеите

Снимка:
Мъртва кафява мечка откриха туристи във френската част на Пиренеите. При огледа е установено, че животното е застреляно с ловна пушка. От екоминистерството в Париж започнаха разследване, включвайки полицията и прокуратурата в департамент Ариеж.
 
Това е вторият случай с мъртва кафява мечка за тази година. През април от испанската страна на границата беше намерен трупа на събудил се от зимен сън мечок, роден през 2015 година и отгледан от хора, след като бил изоставен от майка си. Засега причината за неговата смърт остава неизяснена.
 
"Никой няма право да убива мечки в Пиренеите, тъй като те са защитени от закона", каза директорът на природозащитната организация "Страна на мечките", която се грижи за оцеляването им в планината. Кафявата мечка е вписана в Червената книга на застрашените от изчезване видове.
 
До 1991 година в Пиренеите нямаше никакви мечки. След това екоорганизации започнаха програма за връщането им в природата. Към момента там има 52 екземпляра, които са крайно недостатъчни, за да гарантират оцеляването на вида в региона. Въпреки че са под закрилата на закона, мечките са трън в очите на голяма част от местните животновъди, тъй като нападат стадата им. Според данни на тяхната организация през миналата година мечки са убили 1173 крави, коне и овце и са разрушили 36 кошера. Затова властите разследват и следа, че при сегашното убийство може да става дума за превантивна мярка, взета от ядосан стопанин.
 
През 2018-та френското правителство одобри 10-годишен план за разселването на нови кафяви мечки в Пиренеите. Заради протестите на местните животновъди изпълнението му беше замразено само няколко месеца по-късно, а за обезщетения на фермери, загубили животни, Париж предостави няколко милиона евро. Затова сега природозащитници подозират, че броят на убитите от мечки животни е раздут, с цел прибиране на по-големи суми.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.