Природозащитници от цялата страна на протест

Протести в защита на българската природа се проведоха в цялата страна

Представители на различни природозащитни организации изразиха своето недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието, които предстои да бъдат разгледани на второ четене от парламента. Измененията бяха предложени от бившия екоминистър Нено Димов с мотива, че е необходим нов подход за управление на екологичната мрежа „Натура 2000“. Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа. Темата коментира Петко Цветков, координатор на проекта Натура 2000 и член на Фондация „Биоразнообразие“.
“Eдна част от промените всъщност ще доведат до отлагане за още 4 години до определяне на ясни цели за опазване на зоните по Натура 2000 и по-специално тези, които са обявени по изискванията на директивата за местообитанията. Промените предвиждат да се правят планове за управление на конкретни защитени зони на парче. Или с други думи управлението на Натура 2000 да се прехвърли на районните инспекции по околна среда и всяка от тях ще разработва планове за управление на своята територия. Най-драстичният пример е Национален парк „Централен Балкан“, който ще трябва да бъде разделен между 5 районни инспекции по околна среда. В същото време и Дирекцията на Националния парк ще действа в тази територия."
Друга от предложените спорни поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони. Еколозите са единодушни, че приемането на промените в закона за биоразнообразието ще доведат до злоупотреби.
Природозащитници и еколози от 9 града излязоха на протестно шествие с настояване предложените промени в Закона за биоразнообразието да не се приемат, а също и да спре презастрояването на черноморското крайбрежие.

 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.