Разкриха причината за смъртта на слоновете в Ботсвана

Проби от мъртвите животни бяха изпратени в Канада, Съединените щати, Зимбабве и Южна Африка

Цианобактерии са най-вероятната причина за смъртта на стотици слонове в Ботсвана. Според главния ветеринарен лекар на африканската държава бактериите са открити както във водоизточниците, така и в кръвта на животните.
 
"Проведените от нас тестове доказаха, че слоновете са умрели вследствие на отрова, образувана от цианобактериите във водата, която животните са пили", се казва в съобщение на ветеринарните власти, отговорни за националните паркове в страната. Когато през лятото повечето от водоизточниците пресъхнали, престанало и мистериозното измиране на слоновете. Въпреки това много въпроси остават без отговор, признават експертите. Един от тях е защо, с изключение на един кон, жертви на отровата са станали само слонове, въпреки че и други животни са пили от същата вода. 
Масовата смърт на слоновете беше разкрита в края на май и началото на юни, когато служители на природозащитната организация "Слонове без граници" прелитаха над националните паркове на Ботсвана. От въздуха те видяха множество трупове на животни, паднали в такава поза, сякаш са умрели внезапно. Други пък бяха дезориентирани, летаргични и съвсем отслабнали. В повечето случаи мъртвите животни бяха открити близо до водоизточници. Общо 330 екземпляра станаха жертва на цианобактериите.
 
Ботсвана е страната с най-голяма популация от слонове в света. Според експерти в момента там живеят около 130 000 екземпляра, а в цяла Африка са близо 350 000.
Първоначално се смяташе, че слоновете са убити от бракониери, но тази теза бързо беше отхвърлена, след като се установи, че бивните не са отстранени. Проби от мъртвите животни бяха изпратени в Канада, Съединените щати, Зимбабве и Южна Африка. След редица тестове за различни болести и пестициди, експертите разкриха, че причината са цианобактерии. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.