1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. САЩ планира да рециклира излезлите от употреба сателити в космоса

САЩ планира да рециклира излезлите от употреба сателити в космоса

Предложеният проект е на много ранна фаза и има нужда от големи инвестиции

Американската правителствена агенция за развитие на новите технологии (DARPA) планира да събира излезлите от употреба сателити в космоса и да ги рециклира, съобщи руското издание РБК, цитирано от "Дневник". Предложеният проект обаче е на много ранна фаза и има нужда от големи инвестиции.

Това не са първите планове за реанимация на мъртвите спътници. Канадската фирма "MacDonald Dettwiler and Associates"  иска да ремонтира и презарежда старите сателити още в орбита, давайки им по този начин втори живот.

Американците обаче планират нещо по-различно. Те искат да изстрелят специален космически кораб, който да преработва космическите отпадъци, да извлича от тях важните компоненти и след това да ги монтира на нови спътници. Всичко това трябва да бъде напълно автоматизирано с помощта на роботи.

РБК коментира, че идеята изглежда осъществима, защото много от частите на вече неработещите спътници може да бъдат повторно интегрирани в бъдещи сателити. В по-широк смисъл системата трябва да се превърне в нещо като санитар на земната орбита и да намали броя на неизползвани обекти в космоса. Икономическите параметри на проекта обаче са проблем.

"Цената на подобна операция ще бъде по-голяма от производството на какъвто и да е спътник", смята доцент Александр Родин от Московският физикотехнически институт.

Друга причина за невъзможното засега осъществяване на проекта е техническа. Автоматизирането на подобни действия в космоса все още е прекалено трудно. Участието на хора от друга страна би вдигнало цената на проекта прекалено много. Пример за това е ремонтът на телескопа "Хъбъл", който струва милиони долари и се оценява на цена почти равна на построяването на самия телескоп.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.