В Сибир горят 1 млн. хектара горски масиви

В момента огнеборците се мъчат да ограничат 165 пожар

Близо 1 милион хектара гори в Сибир са обхванати от пожари, съобщават медиите в Русия. В три региона на област Магадан на брега на Охотско море е обявено извънредно положение.
 
Според държавната служба за опазване на горите в Магаданска област и  на други места в Сибир бушуват стотици отделни пожари. Особено силно засегната е Якутия, където в момента термометрите показват екстремно високи за региона температури.
 
Като причина за пожарите властите в Магадан посочват гръмотевичните бури и светкавиците, запалили дърветата. Ситуацията се усложнява от горещините и силните ветрове, които пречат на гасенето. Засега няма пострадали хора, тъй като регионът е много слабо населен.
 
Повечето от общо 225 огнища се намират далеч от населени места, затова и на повечето места пожарникарите са прекратили гасенето. Според отговорните власти икономическите щети от огнената стихия са по-малки от разходите за персонал, техника и вода.
 
В момента огнеборците се мъчат да ограничат 165 пожара, обхванали общо стотина хиляди хектара. Мобилизирани са повече от 3 000 души, 500 специализирани машини и 43 самолета. Други 67 самолета наблюдават развитието на пожарите. На помощ на пожарникарите идват и сателитни снимки.
 
Всяко лято в Русия има опустошителни горски пожари, особено в слабо населените региони на Сибир. През 2019-та изгоряха около 150 000 квадратни километра, т.е. един и половина пъти площта на България. 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.