1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Враца и Стара Загора изпълняват мерки за екологичен транспорт със средства по ОПОС

Враца и Стара Загора изпълняват мерки за екологичен транспорт със средства по ОПОС

Общият размер на инвестицията е 32 млн. лeва

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на община Враца Мария Попова и управителят на „Тролейбусен транспорт - Враца“ ЕООД Виктория Начева подписаха договор за модернизиране на градския транспорт в общината. По проекта ще бъдат закупени 13 нови електрически автобуса и 9 нови тролейбуса за нуждите на обществения транспорт на община Враца. Предвижда се доставка и монтаж на 13 станции за бавно зареждане на автобусите и една станция за бързо зареждане. Експлоатацията на новите превозни средства ще се оптимизира чрез внедряване на интегрирана система за управление на транспорта за електронно таксуване и за информация на пътниците в реално време.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 32 млн. лв. ОПОС осигурява 26 млн. лв. С изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) с източник транспорта – от 0,37 на 0,18 тона на година. Реализирането на дейностите ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух за близо 51 000 жители на община Враца. Срокът за изпълнение на дейностите е 30 месеца.

Министър Димов подписа и договор за подобряване качеството на обществения транспорт в Стара Загора с изпълняващия длъжността кмет на общината инж. Янчо Калоянов и управителя на „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД инж. Димитър Авджиев. По проекта ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции. На територията на тролейбусното депо ще бъдат изградени две комплектни трансформаторни станции с прилежащата към тях закрита разпределителна за захранване на зарядните станции.

С изпълнението на мерките по този проект количеството ФПЧ10 ще се намали с 0,72 тона годишно, което ще подобри екологичните характеристики за над 130 000 жители на Стара Загора. Общата инвестиция е близо 53,8 млн. лв., като ОПОС осигурява безвъзмездно 44,9 млн. лв. Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.