WWF започна програма за опазване на кафявите мечки

Тя цели хармонично съжителство между мечките и хората

Природозащитната организация WWF е изработила тази година своя програма за опазване на кафявата мечка в България. Тя цели хармонично съжителство между мечките и хората. Като първа крачка, организацията планира поредица от спасителни акции, които ще бъдат провеждани при случаи на ранено, уловено в незаконна примка животно, както и при навлизане на мечка в населено място. “Почти всяка година имаме сигнали за мечки, хванат ив бракониерски примки, които се поставят най-често за дивата свиня, елените или други животни. Това иска спешна реакция на обучен екип и специализирана техника и оборудване за спасяване на мечката. Необходимо е да има такива екипи в цялата страна, а държавата няма ресурс, затова ние ще създадем такива в Родопите, Рила, Пирин, Стара планина“, заяви Костадин Вълчев, старши експерт „Гори“ към WWF.

Кафявата мечка зависи от опазената природа. Нейният дом, местообитанията й стават все по-разпокъсани, а малки и пораснали мечета често стават жертва на бракониерство. Днес популацията на вида у нас е сериозно застрашена. Това е и причината кафявата мечка да бъда включена в Червената книга на България, обясняват еколозите. Според тях броят е около 600, но официалните данни на институциите са различни, заради различната методика на броене. Според МОСВ общо мечките са около 350 , а според МЗХГ – над 1000. Опазвайки кафявата мечка, природозащитната организация се стреми да опази крехкия баланс на екосистемите. Гората, нейните обитатели, природата и хората сме свързани, и затова е необходимо да се опази биологичното разноорадзие, посочват еколозите. Те допълват, че вмешателството на хората в природата води до промени в поведението ѝ. За да оцелеят, мечките все по-често се приближават и влизат в населените места, където могат да си набавят храна. Неправилното и незаконното изхвърляне на хранителни отпадъци са основните причини за това мечките да напуснат гората и да се насочат към някое селище в близост. Именно тези мечки впоследствие стават „проблемни“. Еколозите очертаха и какви действия са заложени в програмата за опазване на мечката. „Мерките са електрически огради или електропастири на ферми и пчелини, например. Овчарските кучета също са подходящи за опазване пашата на животните, те прогонват меките от стадата. В бъдеще предвиждаме да предоставяме на стопани в рисковите райони такива кучета. Аз имам опит и в миналото се раздаваха на стопаните стотици електрически оргади на пчелини и животновъдни стопанства. Това е друга маркя, която ще се опитаме да приложим“, допълни Костадин Вълчев.

До края на годината стратегическата рамка на програмата ще бъде финализирана и публично оповестена. За финансирането й природозащитната организация е разработила настолна образователна игра, чрез която ще набират средства. Тя представя теми като устойчиво развитие, кръгова икономика и иновации по забавен и интерактивен начин. А съветът на природозащитниците е разхождайки се в гората да бъдем по-шумни, защото така заявяваме присъствието си и ако в близост има мечка тя ще избяга далеч от нас.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.