Язовирите не се стопанисват правилно

Според „Риболовен клуб Балканка“ проблемът идва от управлението на страната

Язовирите у нас не се стопанисват правилно през последните години. Причина за ниските водни обеми в тях са новоизградените мини ВЕЦ-ове. Мнението изразяват от сдружение „Риболовен клуб Балканка“.

При язовирите, за които отговаря екологичното ведомство, непрекъснато възникват ситуации на криза- „Студена“, „Дяково“, „Жребчево“. Язовир „Жребчево“ въобще не може да се напълни последните години, откакто там се построиха частни ВЕЦ-ове. В момента язовир „Ястребино“ също е в криза. От местни хора чуваме и за язовир „Цонево“. Ситуацията е много зле “, коментира Димитър Куманов от Сдружението.

Водата за напояване за нуждите на всички земеделски производители за настоящия сезон ще бъде осигурена. Уверението е на министъра на земеделието Десислава Танева. Припомняме, че тя присъства на брифинг в екологичното ведомство, свързан с управлението на язовирите в страната. Наличните ресурси в язовирите, осигуряващи водата за питейно-битови нужди, възлизат на 70 процента, обясни екоминистърът Емил Димитров. Той допълни, че проблемът не е с тях, а с водата за земеделците, която е неравномерно разпределена в язовирите в страната. 
От Асоциацията на малинопроизводители ни информираха, че към момента няма проблеми с водата за напояване. Междувременно от Клуб „Балканка“ коментираха и замърсяването на реките.

Темата влезе тази седмица в новините. Всяка седмица рибарите качват клипове и снимки на умрели риби. В случая с Марица умряха много крави, но тези крави можеше да бъдат и деца. Контролът е нулев. 

Проблемът е в управлението на държавата, обобщи Димитър Куманов.