1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищници

Започва ваксинацията срещу бяс при дивите хищници

10 самолета ще изхвърлят над 1 млн. ваксини в 20 области на страната

От днес Българската агенция по безопасност на храните стартира пролетния етап на ваксинацията срещу бяс при дивите хищници. В операцията ще се включат 10 специално оборудвани самолета. Машините ще изхвърлят над 1,1 млн. ваксинални примамки над територията на общините Благоевград, Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич и областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Търговище, Шумен, част от Бургас (община Руен).  Ваксинални примамки няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система.

За първи път ваксинацията на хищници от въздуха бе извършена на два етапа през пролетта и есента на 2009 г., когато над 2 млн. ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите върху площ от над 55 хил. км.

Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Българската агенция по безопасност на храните. Всяка година програмата се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране, като по този начин подпомага нейната реализация. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.