Десислава Танева: Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ в Регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика

Това предложение за подкрепа отправих към колегите си от Гърция, Латвия и Финландия. В рамките на Международното изложение "Зелена седмица" в Берлин проведох срещи с министъра на развитието на селските райони и храните Макис Воридис, министъра на земеделието Каспар Герхардс и с министъра на земеделието и горите Яри Лепа

 

България и Латвия имаме сходни позиции в дебата за бъдещето на ОСП, казах по време на срещата с латвийския ми колега и посочих, че ръководството на МЗХГ води разговори и със страни-членки, които не прилагат помощта.

Близо 80 % от поголовието на животни в България се подкрепя чрез преходната помощ. Като 35 % от подкрепата, насочена към важни и уязвими сектори, се осигурява чрез Преходната национална помощ. Без това финансиране няма да може да се осигури социалната устойчивост на земеделските производители в тези области.

Поставих и темата за националната преходна помощ пред колегите си от Гърция и Финландия. В ЕС 10 страни прилагат помощта, като двете държави са сред тези, които не я прилагат, но се надяваме да ни окажат подкрепа. България ще подготви предложение с искане точката за Националната преходна помощ да бъде включена в дневния ред на Съвета на министрите и обсъден отново. Страната ни, в лицето на МЗХГ, ще се опита да запази тази помощ.

Източник: Facebook страница на министър Десислава Танева

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.