ЕС дава повече пари за селското стопанство

Парите за селското стопанство ще се отпускат при определени условия

 

Повече средства за аграрния сектор предвижда Европейската комисия в представения проект за новата многогодишна финансова рамка. Допълнителни суми за селското стопанство ще има и в програмата за възстановяване на конюнктурата, предложена от Урсула фон дер Лайен в Европарламента.
 
От предвидените от фон дер Лайен 750 милиарда евро 15 милиарда ще бъдат вложени в Програмата за развитие на селските райони, посочват източници от Брюксел. А в следващия 7-годишен бюджет за директни плащания са заделени 290,7 милиарда, което е с 4 милиарда и половина повече, отколкото в първия проект отпреди две години. С малко над 5 милиарда и половина евро са увеличени и сумите за селските региони.
 
Парите за селското стопанство ще се отпускат при определени условия, изтъкват от Европейската комисия, най-вече за опазване на климата и околната среда. "Увеличението на средствата за ПРСР трябва да помогне на фермерите да адаптират производствените си методи към целите на стратегиите "От фермата до вилицата" и за биологичното разнообразие", каза фон дер Лайен. Тя настоява многогодишната финансова рамка да бъде обсъдена възможно най-скоро, за да могат стопаните да се възползват от тези пари.
 
Според КОПА и КОДЖЕКА предвидените от Брюксел суми няма да са достатъчни. "Фермерите остават недоволни, тъй като няма компенсации за инфлацията", посочи председателят на КОПА, Йоахим Руквид. По негови изчисления именно заради инфлацията в крайна сметка ще се окаже, че аграрният бюджет за следващите седем години е съкратен с близо 9 на сто.
 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.