Фон дер Лайен обещава помощ за селското стопанство

Брюксел предприема допълнителни мерки

 

Във видеообръщение, публикувано на сайта на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен обеща сериозна подкрепа за селскостопанския сектор в Съюза. Тя предлага създаването на фонд от 100 милиарда евро, с които ще се подкрепят работници и служители да запазят доходите си, а фирмите ще могат да продължат дейността си. От средствата ще могат да се възползват и селските стопани.
 
"Необходимата борба срещу коронавируса засяга всички сектори на европейската икономика. Един от тях, от които не можем да се лишим, е секторът на храните. Въпреки трудните времена, ние гарантираме, че потребителите в Европа и занапред ще имат достъп до качествени храни на поносими цени", казва фон дер Лайен в обръщението си.
 
Затова Европейската комисия от самото начало на кризата е предприела мерки, за да осигури транспорта на стоките на вътрешния пазар, в това число и хранителните продукти. Освен това е предвидено сезонните работници да могат да пътуват свободно от една държава в друга, за да помагат в селскостопанската работа.
 
Стопаните се нуждаят от още повече подкрепа, казва тя. Затова Брюксел предприема допълнителни мерки, като им се дава повече време за подаване на заявленията за финансова подкрепа. Освен това скоро ще бъдат увеличени предварителните плащания, за да могат фермерите навреме да покрият сметките си. Чрез Програмата за развитие на селските райони ще бъдат подкрепени и здравните заведения по селата, подчертава Урсула фон дер Лайен.