Критики срещу новите стратегии на ЕК

Всяка година селското стопанство получава около 58 милиарда евро, т.е. около една трета от европейския бюджет

 

Сериозни критики срещу новите стратегии на Европейската комисия в областта на селското стопанство се чуха при първия Аграрен съвет под германско председателство. Министрите одобряват идеите за опазването на биоразнообразието и стратегията "От фермата до трапезата", но не са доволни от предложените методи за финансиране, обобщи Юлия Кльокнер след края на срещата.
 
Основната цел на германското председателство е до есента да състави концепция за реформата на Общата селскостопанска политика, каза Кльокнер. На Аграрния съвет в Брюксел стана ясно, че мнозинството държави подкрепят Зелената сделка, но настояват тя да бъде подплатена с по-сериозно финансиране. "Повече екология, защита на животните и устойчивост – всичко това струва повече пари, които не винаги ще можем да получим, повишавайки цените на крайния продукт", посочи германският министър. По думите й европейският аграрен сектор трябва да остане конкурентоспособен, в противен случай има опасност производството на храни да мигрира в трети страни. 
 
Всяка година селското стопанство получава около 58 милиарда евро, т.е. около една трета от европейския бюджет. Голяма част от парите се разпределят под формата на директни плащания, останалото е за развитието на селските райони. Природозащитници настояват минимум 30 процента от директните плащания да бъдат резервирани за екологични мерки на полето и във фермите. В хода на реформите на ОСП Европейската комисия смята да предостави на държавите повече свобода за постигане на целите по Зелената сделка. Правителствата трябва да съставят национални планове, които да бъдат одобрени от Брюксел. 
 
Силно неодобрение от страна на Унгария срещат исканията за намаляване на торовете и препаратите, както и за разширяването на биоплощите до 25 процента. Към това мнение се присъединиха и Полша, Румъния, Чехия, Люксембург, Ирландия и Финландия.
 
На срещата на министрите присъства и комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис. Тя гарантира, че Комисията няма да налага изисквания, за които няма предварителна оценка на последствията. 
 
 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.