Общата позиция за ОСП изглежда все по-възможна

Брюксел и германското европредседателство настояват т.нар. екосхеми да бъдат задължителни за всички

 

Единна позиция за новата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз може да бъде постигната до средата на октомври. Това стана ясно по време на срещата на земеделските министри в Брюксел, на която участва и агрокомисар Януш Войчеховски.
 
"Близо сме до компромис", посочи Войчеховски след тричасовите дискусии по темата за зелената архитектура на ОСП. "С нашите предложения изпреварваме идеите на Европейската комисия по отношение на опазването на околната среда", изтъкна от своя страна германският земеделски министър Юлия Кльокнер, която ръководи Съвета.
Брюксел и германското европредседателство настояват т.нар. екосхеми да бъдат задължителни за всички. Засега по тази точка няма единомислие, тъй като редица държави са против екологични премии в рамките на първия стълб. По време на дебатите стана ясно, че компромис може да се намери, след като Австрия внесе предложение за разпределение на парите. Според Виена страните със силна ПРСР ще могат да заделят по-малко за екосхемите, а досега предприетите мерки ще могат да се приспадат. В Австрия 80% от фермерите участват в Програмата за селските райони. Люксембург, Словения и Хърватия подкрепиха идеята и през октомври евентуално ще гласуват за задължителни екосхеми.
Опасенията на противниците на тези схеми са, че държавите могат да загубят средствата, ако техните фермери не участват достатъчно активно в програмите за околната среда в рамките на първия стълб. Затова Берлин предлага неизразходваните пари от 2023 и 2024 година да могат да се използват за други директни плащания.
 
Очертава се и общо мнение по въпроса за оставените на угар площи в размер на 5%, като повечето държави искат в тях да се включат и ниви, засети с междинни култури. Необработваните площи, в това число и ливади и пасища, са важни за опазването на биоразнообразието, подчерта комисар Войчеховски. Страните членки са против предложението на Брюксел тези площи да са 10 на сто.
 
При обвързаните плащания източноевропейските държави настояват за увеличение на субсидиите от сегашните максимум 10 процента от директните плащания на 15 на сто. Румъния иска с тези плащания да поощри отглеждането на птици и свине. "За" това предложение са Чехия, Унгария, Полша и Словакия, а "против" са Австрия, Люксембург, Нидерландия и Германия, които се опасяват от изкривяване на пазара.  
 
 
 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.