Ще бъде ли мобилизиран кризисният резерв?

Елизабет Кьостингер предлага доброволно намаляване на млекопроизводството в целия Европейски съюз

 

Основна тема при майския Аграрен съвет бяха мерките за овладяване на коронакризата в сектор селско стопанство. По време на срещата, проведена посредством видеоконференция, министрите обсъждаха дали да се прибегне към кризисния резерв, най-вече за млечните продукти, предвиден в Общата селскостопанска политика.
 
Против това предложение бяха няколко държави, обединили се около становището на Австрия, която смята, че този инструмент не е достатъчно ефективен. Вместо това австрийската министърка на земеделието Елизабет Кьостингер предлага доброволно намаляване на млекопроизводството в целия Европейски съюз.
 
"Сериозният спад на изкупните цени изправя фермерите пред големи предизвикателства. Мерките, предвидени от Европейската комисия, като подкрепата за частното складиране, са крачка в правилната посока, но не са достатъчни", каза Кьостингер. Според нея кризисният резерв не бива да се пипа, тъй като средствата в него идват от неизплатени на стопаните директни плащания, а това би означавало, производителите сами да си дават помощи. Вместо това тя предлага финансовата подкрепа да дойде от неизползвани до момента европейски средства, предвидени за други програми.
 
Както вече съобщихме, Европейската комисия вече прие мерки за сектора. Освен частното складиране са предвидени намаляване на проверките в стопанствата, удължаване на сроковете за подаване на заявления за директни плащания, както и вдигане на тавана за обвързаните плащания до 100 хиляди евро на стопанство. Министрите не стигнаха до единодушно решение и призоваха Европейската комисия да обмисли как да освободи допълнителни средства за селското стопанство.  
 
 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.