Юлия Кльокнер вижда потенциал за подобрения

Европа се е справила добре с осигуряването на продоволствието по време на коронакризата

 

Стратегията "От фермата до вилицата" може и трябва да се подобри, смята германската министърка на земеделието Юлия Кльокнер. В центъра на усилията трябва да бъде потребителят, каза тя на пресконференция в Берлин, след като се срещна със своите колеги от федералните провинции. На виртуалната конференция присъстваха и еврокомисарите по селско стопанство и екология. 
 
Според Юлия Кльокнер стратегията трябва да се допълни с ясни данни за финансирането на отделните мерки, както и с посочването на методи за работата на полето. Не е достатъчно да се поставят количествени цели, вместо това трябва да се разработят различни сценарии и съответните оценки на последствията. Нуждите на потребителите са важен елемент и не бива да бъдат пренебрегвани.
"От всичко, което виждам до момента, засега има много ферма, но прекалено малко вилица", каза Кльокнер.
 
Екокомисар Виргиниюс Синкявичюс потвърди, че е необходим баланс между едно действащо селско стопанство и опазването на околната среда. Според него понятията "От фермата до вилицата" и Обща селскостопанска политика не се изключват взаимно, а се допълват.
 
Юлия Кльокнер смята, че Европа се е справила добре с осигуряването на продоволствието по време на коронакризата, но изтъкна, че всяка форма на "консуматорски национализъм" би била изключително вредна. През последните месеци е станало ясно колко важни са търговските вериги, по които получаваме разнообразни храни. По адрес на търговците тя отново изрази критика относно намерението на големите вериги да намалят крайната цена на месото. Такива ниски цени са неприемливи, ако искаме да спазваме високите стандарти, каза тя. Месото не бива да се превръща нито в преоценена, нито в луксозна стока, а цената му трябва да отразява уважението спрямо фермерите и преработвателите, изтъкна Юлия Кльокнер.
 
 
 
 

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.