1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 10% спад на продажбите на тракторите в Европа през миналата година

10% спад на продажбите на тракторите в Европа през миналата година

В САЩ и Индия се наблюдава обратната тенденция

След като отбеляза глобален растеж през 2017 г. (над 2 млн. и 125 хил. единици), пазарът на трактори в Европа през 2018 г. беше различен и динамичен за всяка една държава, вследствие от различните тенденции на икономиката и селското стопанство. Въпреки спада с 10% в регистрациите на трактори или общо 177 400 единици, Европа остава основен износител на селскостопанска техника с дял от над 60% от общия световния износ на стойност 36 млрд. евро. Европейският спад е засегнат от дисбаланс, произлизащ от пика на "принудителните" регистрации, които се състояха през 2017 г., преди влизането в сила на Mother Regulation.

По-ниската реализация на трактори на световния пазар е за сметка на растежа при оборудването и машините за преработка поради по-голямата специализация на културите.
САЩ, движена от растежа на БВП и доброто представяне на основните зърнени производства, приключи 2018 година със 7% увеличение на продажбите на трактори, което е 236 000 единици. Индия, благодарение на селското стопанство, което продължава да нараства с 2% всяка година, достига своя исторически рекорд на продажби с около 800 000 единици (+ 21% в сравнение с предходната година). От друга страна, Китай, забавен от планираното намаление на промишленото производство, както и от търговията със соя и чумата по свинете, отбелязва 27% спад в продажбите на трактори, с малко над 358 000 единици. Търсенето нараства в Бразилия (+ 5%), докато продажбите в Турция намаляват (-33%), заради икономическа криза и девалвацията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.