Австрия казва "не" на договора Меркосур

Фермерите в Меркосур произвеждат с по-ниски разходи и ще подбиват цените в Европа

Австрия продължава да е против търговския договор между Европейския съюз и държавите от Меркосур. Това се казва в изявление на министърът на земеделието във Виена, Елизабет Кьостингер.
 
Повод за изказването на Кьостингер беше оценката за въздействието на договора върху устойчивостта, представена преди месец от Европейската комисия, и която всяка държава в Съюза има възможност да коментира. Според Виена тази оценка не дава достатъчно ясна представа за това как споразумението ще се отрази на австрийското селско стопанство. Освен това документът е базиран върху остарели данни и не взима под внимание влиянието на коронакризата, каза Кьостингер пред медиите във Виена.
 
За да влезе в сила, договорът между Брюксел и Меркосур трябва да бъде одобрен както от Европейския, така и от националните парламенти. И тъй като и четирите южноамерикански държави са големи аграрни производители, Европейският съюз беше принуден да направи големи отстъпки, особено в секторите говеждо, птиче и свинско месо, захар и етанол. Според европейските противници на договора, проблемът се състои в това, че в Южна Америка не се прилагат същите строги стандарти за опазване на околната среда, каквито важат на Стария континент. Така фермерите в Меркосур произвеждат с по-ниски разходи и ще подбиват цените в Европа.
 
Според оценката, представена от Европейската комисия, вносът на говеждо месо от Южна Америка ще се увеличи с до 64 %. Това ще навреди на европейските говедовъди, които са силно засегнати от коронакризата и от напускането на Великобритания, изтъква Елизабет Кьостингер. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.