Британски вериги спират продажбата на бразилски храни

Заради политиката си в областта на екологията десният президент на Бразилия Жаир Болсонаро е под прицел на международна критика

Водещите британски вериги за хранителни стоки заплашиха Бразилия с бойкот, ако парламентът приеме предложен от президента Жаир Болсонаро законопроект, с който със задна дата се узаконява нелегалното изсичане на джунглите. Търговците са на мнение, че този закон ще стимулира форсираното унищожаване на тропическите гори и грабежа на земя от коренното население на Бразилия.
 
В отворено писмо до депутатите и сенаторите търговските вериги изразяват своята загриженост относно законопроекта, предложен за гласуване в бразилския Конгрес.
 
"Призоваваме правителството на страната да преосмисли своята позиция и се надяваме да продължим нашето сътрудничество с партньорите от Бразилия", се казва в писмото. Според авторите му икономическото развитие и опазването на околната среда не се изключват взаимно. Документът е подписан не само от супермаркети, но и от вериги за облекло и за бързо хранене.
 
Заради политиката си в областта на екологията десният президент на Бразилия Жаир Болсонаро е под прицел на международна критика. Природозащитни организации от цял свят го обвиняват, че подкрепя комерсиалната експлоатация на джунглите, като поощрява големите аграрни компании и прогонва коренното население от земята му. За първите 4 месеца на годината са унищожени над 1200 квадратни километра тропически гори - с 55 процента повече, отколкото през същия период на 2019-та.
 
Въпросният законопроект би легализирал със задна дата незаконното изсичане и завземане на държавни площи, които са в размер на 570 хиляди квадратни километра – пет пъти повече от територията на България.