Договорът ЕС-Виетнам влезе в сила

След три години ще отпаднат виетнамските мита за внос на говеждо месо и зехтин

От 1-ви август действа споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Виетнам. Така страната в Югоизточна Азия стана вторият най-голям търговски партньор на Европа в региона, след Китай.
 
С влизането в сила на договора отпадат повечето вносни мита, които европейски компании трябваше да плащат при доставки за Виетнам. Сред освободените стоки са автомобили, лекарства, химикали, машини, както и редица аграрни продукти и храни. През следващите 10 години ще отпаднат и ограниченията за други стоки, така че през 2030 година 99 на сто от стокообменът между Виетнам и Европейския съюз ще бъде безмитен.
 
В тази връзка председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта надеждите си за нови работни места в Съюза и за нови пазари. За населението на Виетнам договорът също носи големи ползи, смята търговският комисар Фил Хоган. По думите му споразумението има голям икономически потенциал, който ще допринесе за възстановяването на азиатската държава след коронакризата.
Виетнам е голям производител на електроуреди и текстил за европейския пазар. От там страните членки внасят кафе, ориз, морски продукти и мебели. Със своите 96 милиона жители държавата е интересен пазар за Европа, а договорът е най-всеобхватният, който Брюксел сключва с развиваща се страна.
 
След три години ще отпаднат виетнамските мита за внос на говеждо месо и зехтин, след пет години ще последва премахването на ограниченията за млечни продукти, плодове и зеленчуци. Освен това Виетнам признава географските наименования на 169 традиционни европейски храни като сирене рокфор, пармска шунка и различни вина и спиртни напитки.
През изминалата година търговския обмен между Европейския съюз и Виетнам е бил на стойност 45 милиарда и половина евро.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.