ЕК стимулира продажбите на плодове и зеленчуци

Така Комисията смята да помогне на фермерите, засегнати от коронакризата

10 милиона евро допълнително отпуска Европейската комисия, за да стимулира продажбите на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Така Комисията смята да помогне на фермерите, засегнати от коронакризата.
 
Половината средства са предвидени за мерки, предприети от производителски организации от съседни държави, а останалата част е за национални инициативи, от които могат да се възползват и преработватели на аграрни продукти, се казва в съобщението от Брюксел. Заявления за помощи по тази програма могат да се подават до 27 август тази година.
По време на коронакризата редица сектори по веригата на хранителните продукти в Европейския съюз претърпяха сериозни загуби. Причините бяха както бързата промяна на потребителските настроения, така и затварянето на ресторанти, барове и кафенета, довело до огромен спад в пласмента на храните.
 
Европейската комисия за пръв път използва стимулирането на продажбите, за да реагира на сериозни нарушения на пазарните вериги. Подпомогнатите мерки имат за цел да разкрият нови пазари за фермерите и хранителната индустрия, както и да подкрепят стопаните и фирмите в тези тежки времена, обясняват от Комисията.