ЕС с 4,8% ръст на аграрния експорт

Благодарение на стабилния износ на свинско месо и пшеница, през първите четири месеца от годината Европейският съюз е успял да превъзмогне предизвикателствата, породени от коронакризата и напускането на Великобритания. Между януари и април експортът на аграрни продукти и храни възлиза на 62 милиарда евро, което е с 5 % повече, отколкото за същия период на миналата година.
 
В същото време стойността на вноса се е покачила с над 2 на сто до 42 милиарда евро, така че Европейският съюз отчита положителен баланс в размер на близо 20 милиарда. Спрямо миналата година това е увеличение с 10 %, показват данните на Комисията в Брюксел.
 
Прави впечатление, че износът на свинско месо за Китай се е увеличил с  милиарда и половина евро. Други продукти, допринесли за ръста на експорта, са пшеницата, месни субпродукти и бебешки храни.
Стойността на доставките за Саудитска Арабия и Мароко се е покачила с 366, респективно 308 милиона, най-вече заради голямото търсене на европейска пшеница и ечемик в двете държави. Между януари и април с 273 милиона се е увеличил и износът към Алжир, а за Япония има плюс от 203 милиона.
 
През първите четири месеца след напускането на Великобритания търговията с Острова бележи значителен спад. От новата ситуация са засегнати виното, спиртните напитки, цигарите, плодовете и зеленчуците, сирената и сладкарските изделия. Въпреки че Обединеното кралство все още е част от Общия пазар, доставките отвъд Ламанша са с 879 милиона надолу, а вносът от там е паднал с 576 милиона евро.
 
Най-значително е увеличението при износа на пшеница – плюс 1 милиард и 200 милиона, както и при свинското месо. По-голям минус има при вината и спиртните напитки, отчели намаление с 488 и 466 милиона. 
 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.