Фермерският фестивал при Билла в Младост 1А става постоянен

Да сварим сладко от сезонни плодове

Череши, боровинки, касис, първите малини – толкова е богато на плодове българското лято! Затова и ще бъдат акцентът на Фестивала тази събота, 27 юни. Елате да си купите пресни свежи плодове, включително и био, пряко от техните производители. И не само това: на пазара ще варят от летните плодове. Ненадмината майсторка на сладка и сокове Денка Георгиева от с. Исперихово, Пазарджишко ще демонстрира правенето на сладко по нейни изпитани домашни рецепти, които ще ви сподели. И разбира се, ще можете да опитате!

Партньорството между BILLA България и Фондация БИОСЕЛЕНА скъсява веригата на фермерските и занаятчийски храни, произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони. Фондацията и веригата обединиха усилията си за пряко предлагане на български храни на малки български семейни ферми и производители.

Много сме щастливи, че BILLA България ни подадоха ръка, за да организираме втори Фермерски фестивал „Произведено във фермата“ в София! Първите четири събития бяха успешни и се надяваме, че заедно ще успеем да направим това съботно събитие популярно за жителите на Младост“, споделя управителят на Фондация БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов. „Някои от участниците във фермерския ни пазар вече преговарят за влизане в някои от магазините на веригата. Повечето ни производители са малки и по ред причини това е невъзможно. Затова и продължаваме да развиваме фермерските пазари –добра възможност за тях, както и за потребителите да имат достъп до качествени фермерски и занаятчийски храни!“

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, сред които и единственото българско био телешко, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, различни печива и сладкиши без захар и животински мазнини, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, включително и екзотичния шафран, отгледан в Родопите, козметика, цветя и сувенири от дърво…  Много от храните са биологични.

В предстоящите издания на Фестивала ще бъдат организирани специални демонстрации, готвения и дегустации. Следете секцията СЪБИТИЯ.

Организаторите обръщат специално внимание на хигиенните мерки заради пандемията.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители. Първото издание на Фестивала бе през лятото на 2017 година. Миналата година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Повече на:http://bioferma.org/

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.