Франция увеличава износа на свинско месо

Двигател за това развитие е нарасналото търсене на свинско месо в Китай

Значителен ръст на износа на свинско месо отчита френското земеделско министерство за миналата година. Експортът се е увеличил с малко над 57 хиляди до почти 639 хиляди тона кланично тегло.
 
Двигател за това развитие е нарасналото търсене на свинско месо в Китай. През 2019 година Франция е удвоила своите доставки за Народната република до около 100 хиляди тона. В същото време търсенето в други азиатски държави бележи спад. Така например френският износ към Филипините отчита минус 6 %, а към Япония – минус 8 на сто.
 
С 5 % до 561 хиляди тона кланично тегло е намалял и френският внос на свинско месо, като от този спад са засегнати всички европейски доставчици, но най-вече Испания. Страната от Иберийския полуостров е доставила 16 хиляди тона по-малко. Зад свития внос стои промяна в хранителните навици на французите. През миналата година консумацията на свинско е намаляла с малко над 3 процента до 2 милиона и 130 хиляди тона, като домакинствата са закупили 6 на сто по-малко прясна и процент и половина по-малко преработена стока. Въпреки намаленото търсене цената на прясното месо се е покачила с около 4 на сто, а на колбасите – с 2 процента и половина.  

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.