Французи протестират срещу договора ЕС-Мексико

Преговорите за новия договор, започнали през 2016 година, приключиха наскоро

Френски фермери и леви активисти изразиха остър протест срещу споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Мексико. Преговорите за новия договор, започнали през 2016 година, приключиха наскоро.
 
"Докато се борим с коронавируса и мобилизираме цялата си енергия в тази посока, продължаваме и с усилията си за отворена и справедлива търговия, която не е загубила своето значение", посочи търговският комисар Фил Хоган след приключването на преговорите. Целта на този договор е да се модернизира търговията с Мексико, особено когато страната е под натиск от протекционистките мерки на американския президент Доналд Тръмп, допълни Хоган. Със споразумението ще бъдат премахнати почти всички мита между двете страни, подобно на договорите с Канада и Меркосур.
 
Точно тези клаузи са трън в очите на някои френски фермери и политически групировки.
"Договорът ще отвори европейския пазар за 20 хиляди тона говеждо, което досега не се внасяше в Съюза от здравословни съображения", критикуват от френската асоциация на месопроизводителите и месопреработвателите. Според организацията е "скандално" да се твърди, че по този начин се поощрява конкуренцията между фермерите по света.
 
"Тези споразумения са от някакъв предишен свят и трябва да бъдат прекратени. Сега е моментът да се спасяват животи, а не да се унищожават", каза френската евродепутатка Лейла Шайби, която е член на Конфедералната фракция на обединената европейска левица. Според тази парламентарна група Европа трябва да засили хранителния си суверенитет, вместо да се грижи за този на други страни.  
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.