1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Френската полиция разследва незаконна търговия с конско месо

Френската полиция разследва незаконна търговия с конско месо

Снимка:

Стотици коне са били продадени на кланици след фалшифициране на ветеринарните им документи

Френската полиция е арестувала 21 души в рамките на разследване на твърдения, че конско месо, използвано за изследване на лекарства, се е озовало в хранителните магазини, предаде АФП.

Арестите са били извършени в няколко града в Южна Франция след получена информация, че стотици коне, включително някои собственост на фармацевтичния гигант Санофи, са били продадени на кланици след фалшифициране на ветеринарните им документи, съобщи източник на полицията.

Над 100 полицаи участвали в операциите в няколко офиса на Санофи и в редица кланици, включително в град Херона в Северна Испания. Сред арестуваните има най-малко трима ветеринарни специалисти и няколко търговци на месо. Един от тях, който бил задържан в югозападния френски град Нарбон, е заподозрян, че е лидер на мрежата за незаконна търговия, съобщиха полицейски източници.

Санофи заяви в комюнике, че сътрудничи на разследването на "възможна измама" и че е продала около 200 коня в последните три години, главно на ветеринарни колежи, на отделни хора или на конни центрове. Полицейски източник съобщи, че конете на Санофи били използвани или за осигуряване на кръв за ваксини, или за изследване на разработвани лекарства, отбелязва БГНЕС.

"Това не означава, че тези коне представляват риск за потребителите, но никога не е трябвало да се озовават в чиниите им", отбеляза източникът. По-рано тази година конско месо беше открито в милиони готови ястия, на чийто етикет пишеше, че са приготвени с говеждо месо. Френският министър по потребителските въпроси Беноа Амон заяви, че новият скандал е по-тревожен, отколкото скандала с етикетите, в центъра на който се озова френската компания Спангеро.

"Различно е. В този случай може да възникне проблем за здравето", заяви Амон по радио Ер Те Ел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.