Германия ограничава търговията с диви животни

Целта е да се въведе по-строг контрол в зоомагазините

За да намали риска от пренасяне на болести от животни върху хора, германското правителство смята да ограничи търговията с диви животни. Целта е да се въведе по-строг контрол в зоомагазините и по този начин да се намали търсенето на екзотични домашни любимци.
 
През миналата година във Федералната република са регистрирани 107 000 случая на заболявания, при които става дума за зоонози. За последните 20 години в страната от такива болести са починали близо 8500 души, се казва в отговор на правителството на парламентарен въпрос от групата на Зелените.
 
Зоонозите са инфекциозни болести, които могат по естествен път да се прехвърлят от животни върху хора. В момента те отново са на фокус, тъй като се смята че коронавирусът е тръгнал от прилепи в Китай. Животински произход имат и заболяванията ебола, птичият грип и спин, посочват учените. Най-честите случаи в Германия са свързани с кампилобактер, салмонелоза и борелиоза.
 
"Рискът от зооноза съществува както при законната, така и при нелегалната търговия с диви животни", се казва в изявление на министерството на околната среда в Берлин. При дивите животни опасността е много по-голяма, тъй като при тях няма яснота за техния произход, за транспортните пътища и за здравното им състояние.
 
С цел намаляване на тези опасности ведомството ще  въведе по-строг контрол на интернет-търговията с диви животни и ще наложи задължително обозначаване на държавата, от където идва съответното животно.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.