Германците все по-често купуват продукти без ГМО

През миналата година жителите на Федералната Република са похарчили над 11 милиарда евро за храни

Германците все по-често и целенасочено купуват хранителни продукти без генномодифицирани организми. Статистиката показва, че през 2019 година продажбите на такива стоки са скочили с 15 процента.
 
През миналата година жителите на Федералната Република са похарчили над 11 милиарда евро за храни, обозначени със специалния етикет "Без ГМО". Сумата се равнява на 5 процента от всички разходи за храна в страната.
 
Още преди няколко години е регистрирано увеличение на продажбите на мляко и млечни продукти, произведени по стандарта без ГМО. Сега на дневен ред излиза свинското месо, обясняват експертите. В Германия 99 процента от свинете все още получават фуражи, в които се съдържа генномодифицирана соя, внасяна най-вече от Южна Америка и Съединените щати.
 
През 2019-та производителите на продукти със специализирания етикет са генерирали близо 9 милиона евро оборот. Най-голям дял, малко над 6 милиарда, имат млякото и сирената, следвани от пилешкото месо с милиард и половина и яйцата с около 850 милиона евро. Крайните разходи са по-големи, тъй като в тях влизат и търговските надбавки, както и данъците. За настоящата година се прогнозира ръст от минимум 5 процента.  
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар