"Хранителен национализъм" или кои държави са обвинени в нарушаване на свободния европейски пазар

Някои европейски лидери гледат на това като заплаха за единния пазар на ЕС

„Правителствата се възползват от пандемията, за да пропагандират протекционистка програма, която поощрява яденето на местни продукти с патриотизъм - а някои предупреждават, че този вид кулинарен джингоизъм заплашва единния пазар на ЕС.“. Това се казва в европейската онлайн медия POLITICO.
"Призовавам за хранителен патриотизъм, за селскостопански патриотизъм", заяви министърът на земеделието на Франция Дидие Гийом по радиото тази седмица, увещавайки гражданите да засилят конкурентоспособността на френските фермери, като предпочетат френски ягоди и домати вместо испански, въпреки че местните са по-скъпи.
Полското правителство пък посочи като негативен пример 15 местни преработватели, които внесли мляко от други страни от ЕС, вместо да го купуват от полски фермери.
Това изказване пък привлече яростта на полската асоциация на млечните продукти, която каза на полския министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски, че компаниите са внесли по-малко от 1% от чуждото мляко и че това няма влияние върху цените на крайния продукт.
„Страната, която се гордее с висококачествения си износ на храни, трябва да се въздържа от всякакви протекционистки инициативи, за собствена безопасност“, се казва в съобщение на асоциацията, подчертавайки, че полският млечен сектор изнася около 30 процента от производството на мляко.
В Австрия министърът на земеделието Елизабет Кьостингер обяви във вторник, че правителството работи върху "регионален бонус" за хранителни продукти. С други думи местните храни ще получат определени предимства за укрепване на секторите, засегнати от коронавирусната криза, съобщават австрийски медии. Но правителството също така отбелязва, че ще трябва да гарантира, че това е в съответствие с международната търговия и стандартите на ЕС.
От март френското правителство води преговори със супермаркетите на страната за закупуване на местна прясна храна. В резултат на това най-големите френски търговски вериги като Carrefour и E.Leclerc са прехвърлили почти всички свои доставки на местни ферми.
„Подобни призиви отправят португалското, гръцкото и българското министерство.“, казва още медията.
Междувременно пазарът на много селскостопански стоки беше разтърсен от затварянето на ресторантите, което предизвика повече призиви европейците да се хранят патриотично.
На белгийците е казано да ядат повече пържени картофи , французите настояват да ядат повече сирене , а на британците ще бъде казано да пият повече чай (стига да съдържа мляко), за да се борят с комбинацията от свръхпредлагане и падащо търсене.
Германският министър на земеделието Джулия Клокнер предупреди своите колеги министри преди видеоконференцията в сряда срещу „потребителския национализъм“, като подчерта, че страните от ЕС трябва да се въздържат от прилагане на протекционистки политики, за да помогнат на икономиките си да се възстановят.
Трансграничните вериги за доставки и свободното движение на стоки са от решаващо значение за гарантиране сигурността на доставките на гражданите. И затова предупреждавам за „потребителския национализъм. Не трябва да застрашаваме вътрешния пазар на ЕС“, каза тя в изявление.

 

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар