Индексът на храните на ФАО продължава да пада

За четвърти пореден месец месото поевтинява

За трети пореден месец индексът на храните, изготвян от ФАО, бележи спад. Стойността през април тази година е 165 пункта и е най-ниската от началото на 2019-та насам.
 
Експертите т ФАО посочват, че поредното поевтиняване на основните храни се дължи най-вече на коронакризата и нейното отрицателно влияние върху световната търговия. Така с изключение на зърното, при което има малък спад, всички други цени бележат сериозен минус.
 
Индексът на зърнените култури през април е 164 пункта, което е с минимална разлика под мартенския, но остава с 4 пункта по-висок от април 2019-та. Поскъпване е регистрирано при пшеницата и ориза, компенсирано почти изцяло от поевтиняването на царевицата.
 
Растителните масла падат с 5 процента до 132 пункта, най-ниската стойност от август 2019-та насам. Този спад се дължи основно на по-ниските цени на палмовото, соевото и рапичното масло, докато при слънчогледовото има покачване.
 
С над 7 пункта до 196 е паднал индексът на млечните продукти, като така остава с близо 9 процента под стойността от миналата година. Най-значително поевтиняване, с повече от една десета, има при маслото и млякото на прах. Причината е по-голямото производство в северното полукълбо в комбинация с намаленото потребление заради затворените ресторанти и кафенета.
 
За четвърти пореден месец месото поевтинява, този път с около 3 процента до 169 пункта. Нарасналото търсене от страна на Китай не е достатъчно, за да компенсира значително по-слабото потребление в други държави, пак заради коронавируса и затворените заведения.
 
Най-голям спад е регистриран при захарта - близо 15 процента по-нисък от месец март. Поевтиняването се дължи основно на ниските цени на петрола, тъй като вместо етанол, преработвателите произвеждат повече захар, което води до по-голямо предлагане на суровината.
 
 
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар