Как ще се развият зърнените пазари през новия сезон

Песимизъм относно пшеничената реколта е обхванал и Украйна и Русия

Международните пазари за зърнени и маслодайни култури продължават да са под влиянието на метеорологичните прогнози, страховете от коронавируса и политическите напрежения. Как ще се отразят тези фактори на реколтите през новата стопанска година? Отговорите на този въпрос се опитва да даде Международният съвет по зърното в новата си прогноза.
 
В сравнение с прогнозата от началото на април, Съветът повиши очакванията си за световната зърнена реколта с 12 милиона тона, най-вече заради предположението, че Китай и Съединените щати ще приберат близо 11 милиона тона повече царевица. Така под чертата остават нова рекордна реколта, увеличена с 2 процента, както и ново рекордно потребление. Това означава, че за първи път от 4 години насам в края на сезона ще има по-големи запаси.
 
В същото време Европейската комисия занижи прогнозата си за пшеницата до 121 милиона тона. Това са 7 на сто по-малко, отколкото фермерите прибраха през 2019 година. Затова и експортът на пшеница ще бъде по-малък, изчисляват от Брюксел. Вместо очакваните през миналия месец 28 милиона тона, сега се посочват 26. За сравнение – през настоящия сезон до момента са експортирани 30 милиона тона.
 
При рапицата очакванията за Съюза също не са особено розови. Комисията оценява реколтата на 16 милиона тона, или с 850 хиляди тона по-малко, отколкото през април. Ечемикът ще достигне 56 милиона тона, а царевицата – 71 милиона тона.
 
Песимизъм относно пшеничената реколта е обхванал и Украйна и Русия. Заради пролетната суша по-слаби добиви ще има във Франция, Германия, Румъния и България.
 
Що се отнася до борсовите цени, през последните дни те се движат в сравнително тесен диапазон без определена тенденция. В Париж декемврийският контракт на пшеницата се задържа под 190 евро, а рапицата с доставка през август струва малко под 370 евро. Световните цени на рапицата до голяма степен се определят от канадската борса в Уинипег, където тези дни на преден план излязоха политически търкания между Отава и Пекин, след като канадското правосъдие отказа да върне на САЩ арестуваната финансова директорка на китайска телекомуникационна компания.