Кипър блокира СЕТА заради сиренето халуми

От няколко години халуми има защитено географско наименование в Европейския съюз

Търговското споразумение СЕТА, сключено между Европейския съюз и Канада, може да пропадне, ако Кипър не промени становището си. В ябълката на раздора се превърна местното сирене халУми, произвеждано от 16-ти век на острова.
 
От няколко години халуми има защитено географско наименование в Европейския съюз и друга държава не може да продава сирене под това име. С това си наименование халуми е включено и в договора СЕТА, който освобождава 99 % от европейските продукти от вносни мита в Канада. Проблемът се състои в това, че левите партии в Кипър смятат, че споразумението защитава само многонационалните компании, но не и малките регионални производители. Затова и при гласуването за ратификацията на СЕТА в парламента в Никозия 37 народни представители бяха против, а само 18 казаха "да".
 
Договорът с Канада вече е одобрен от националните правителства в Съюза, както и от Европарламента и затова от 2017 година вече е в сила, макар и с някои ограничения. Окончателно ще се задейства, когато получи ратификация от всички национални и от някои регионални парламенти. Ето защо кипърският вот може да се окаже непреодолима пречка. Против споразумението, но по други причини, са и Франция и Нидерландия, където фермерите се опасяват от конкуренцията на канадското говеждо месо.
 
Сега правителството в Никозия ще се опита да договори изключения за локални продукти, които да получат допълнителна защита. След това СЕТА отново ще бъде представен за ратификация от парламента. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.