Клиентите определят цената на нова марка в Германия

Целта на инициативата е хората да си върнат контрола върху храните, които консумират

Нова марка мляко се появи в германските супермаркети. Тя е дело на гражданска инициатива, която събира млекопроизводители и потребители в обща платформа. Там потребителят посочва как да бъде произвеждано млякото, а по този начин стопаните получават по-справедлива цена за своя труд.
 
Целта на инициативата е хората да си върнат контрола върху храните, които консумират. За да постигнат това, потребителите и фермерите заедно обсъждат производствените процеси и пазарните механизми, за да има пълна яснота за произхода и начина на производство, с произтичащите от това разлики при качеството. "Хуманното отношение към животните, регионални продукти и справедливи изкупни цени са най-важните ни приоритети", се казва на сайта на инициативата.
 
В онлайн-анкета потребителите определиха на какви критерии трябва да отговаря млякото. В допитването участваха повече от 9 000 души, които казаха, че е най-добре кравите поне 4 месеца в годината да са на паша, а в оборите да получават свежа трева, когато времето го позволява. Фуражите трябва да идват само от регионални производители.
Първото така произведено мляко вече е в супермаркетите. То идва от 13 кравеферми и се преработва от кооперативна мандра. 
 
Засега млякото се продава в 400 филиала на голяма верига в провинция Хесен и струва евро, 45 за литър, като цената на конвенционалните марки е около 1 евро. Търговската верига е поела ангажимента да предлага млякото през следващите три години, като има планове да разшири асортимента с яйца, масло и картофи. От крайната цена фермерът получава 58 цента, за мандрата и търговците общо 70 цента, 7 са за инициативата, а 10 цента получава държавата под формата на ДДС.
 
Идеята идва от Франция, където подобна инициатива беше създадена през 2016 година. С нейното лого се продават 35 продукта, сред които ябълков сок, масло, кайма, кисело мляко и готови пици.  
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.