Нидерландският парламент отхвърли договора с Меркосур

С решението си Втората камара на парламента в Хага влиза в конфликт с ръководеното от министър-председателя Марк Руте правителство

С минимално мнозинство нидерландският парламент отхвърли договора за свободна търговия между Европейския съюз и държавите от Меркосур. С това гласуване народните представители приеха предложението на местната Партия за животните, която настоява правителството да не подкрепя споразумението.
 
Ако държавите в Европейския съюз се съгласят на договора с Меркосур, фермерите ще се сблъскат с голяма и нелоялна конкуренция, смятат вносителите на решението от Партията на животните. Те твърдят, че производствените стандарти в Южна Америка не отговарят на европейските, както и че в близкото минало е имало сериозни нарушения и измами при износа на месо от Бразилия за Европа. Като допълнителна точка противниците на договора посочват липсата на задължителни правила за защита на джунглите в региона на Амазонка, които да предотвратят нелегалното унищожение на тропическите гори.
 
С решението си Втората камара на парламента в Хага влиза в конфликт с ръководеното от министър-председателя Марк Руте правителство. То е сред най-горещите застъпници на свободната търговия между Европейския съюз и Меркосур. Ако сега Руте последва волята на депутатите, договорът няма да има шанс да влезе в сила, тъй като се нуждае от одобрението на всички страни членки, както и на народните представители в Европарламента.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.