Няма причини за поскъпване на храните, но това се наблюдава при зеленчуците

Предлагането на основните храни по Великденските празници е имало колебания, заради извънредните мерки, въведени в страната ни. Към момента се наблюдава стабилитет с известни колебания в цените на сезонните зеленчуци. Агнешкото остава на нормални цени, но търсенето му определено се е свило, отбелязва Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

„Наблюдаваме пазара ежедневно. Имаме една доста добра пазарна картина, почти няма вариации при основните храни и това се отнася за целия период на извънредното положение до момента. Това се дължи на усилията, които положиха нашите търговци въпреки трудните логистични условия.“

Наблюдава се поскъпване единствено при доматите и краставиците с около 20 стотинки.

„Има български от почти вече 20-25 дена, вече са в масово предлагане. Цената на едро в момента се движи между 2.20 и 2.40 на българския домат, съобразно качеството. Едно нормално проявление на дребно е от 3.50 до 3.70, максимум 4 лева е в рамките на нормалното. Ценови равнища между 5-6 лева не е нормално."

Председателят на държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов призова гражданите да осъществяват контрол като не купуват стоки със завишени цени, а също и да избират българските продукти, за да стимулират местното производство.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.