Продължава тенденцията за понижение на средната цена на едро на брашно тип „500”

Най-ниски са цените в Добрич, а най-високи в Благоевград и Кюстендил

Тенденцията за понижение на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната продължи и през последната седмица - с 2,1% или с 0,02 лв./кг съобщават от Министерство на земеделието и храните. По области, цените на едро варират от 0,66 лв./кг (Враца) до 1,07 лв./кг (Пловдив). През периода брашното се търгува на по-ниски цени в преобладаващата част от областните центрове, като най-сериозно понижение на стойностите се регистрира в Бургас, Плевен и София (0,07 лв./кг), Благоевград и Русе (0,06 лв./кг). Незначително нарастване на ценовите нива се наблюдава в три области (Велико Търново, Пазарджик и Пловдив), в рамките от 0,01 до 0,02 лв./кг.

Сходна е ситуацията и при търговията с брашно в магазинната мрежа. Както при големите търговски вериги (ГТВ), така и при другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната на брашното на дребно се понижава.

По области, цените на брашно в ГТВ се движат в интервала от 0,92 лв./кг до 1,23 лв./кг, като най-ниски са стойностите в Добрич, а най-високи в Благоевград и Кюстендил. Низходящо изменение се наблюдава в четири области (Варна, Видин, Враца и Добрич), като най-сериозно понижение се регистрира във Варна – 17,5% или 0,20 лв./кг. Незначително поскъпване, в границите от 0,01 до 0,03 лв./кг, се отчита в областите Перник и София.

Средно за страната, цената на дребно на брашно тип „500” в ДТО е по-ниска с 0,02 лв./кг, спрямо предходната седмица. По области, брашното се търгува в ценовия диапазон от 1,00 лв./кг (Варна и Добрич) до 1,28 лв./кг (Благоевград и Кюстендил).

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.