Русия ограничава износа до края на сезона

Според експерти във ведомството ограничението на износа няма да доведе до проблеми с външните партньори

В периода между април и юни тази година Русия ще изнесе само 7 милиона тона зърнени култури, обявиха от земеделското министерство в Москва. Ограничението се отнася за пшеница, царевица, ръж и ечемик, с изключение на посевен материал.
 
Квотата от общо 7 милиона тона няма да засегне износа към руските партньори от Евразийското икономическо пространство, в което влизат Беларус, Казахстан, Армения и Киргизия. Като допълнителна мярка за осигуряване на вътрешните потребности Москва обяви, че ще интервенира на зърнения пазар.
 
С тези стъпки властите смятат да стабилизират продоволствието в Русия и Евразийското икономическо пространство и да гарантират достатъчни резерви от зърно за вътрешния пазар, както и да предотвратят драстично поскъпване на брашното, тестените продукти и фуражите. Според експерти във ведомството ограничението на износа няма да доведе до проблеми с външните партньори.
 
Актуалните прогнози на руски анализатори сочат, че до края на сезона, който приключва на 30 юни, Русия е в състояние да експортира около 6,9 милиона тона зърно, т.е. квотата от 7 милиона тона, наложена от правителството, и без това няма да бъде достигната. В момента в силозите в страната има близо 17,3 милиона тона, което е с 15% повече, отколкото миналата година по това време. Половината от това количество е пшеница. (aiz)
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.