Русия спира износа на зърнени продукти

Мярката цели да се задоволи търсенето на вътрешния пазар

Русия временно спира износа на някои зърнени продукти, готови за консумация. За следващите десет дни няма да има експорт на елда, ориз, овесени ядки и други такива, съобщават от земеделското министерство в Москва.
 
Мярката цели да се задоволи търсенето на вътрешния пазар, нараснало през последните дни, след като заради пандемията от коронавируса гражданите щурмуваха магазините и започнаха да се презапасяват с хранителни продукти. Засега няма да спира износът на пшеница, ечемик и царевица, уверяват от ведомството. По последни данни в страната има 438 души, заразени с Ковид-19. Броят на починалите не е известен, тъй като здравните власти не посочват вируса като причина за смъртта, а твърдят, че става дума за бронхопневмония.
 
Преди въвеждането на забраната за износ на посочените продукти министър-председателят Михаил Мишустин е наредил на земеделското министерство и на другите компетентни служби да изработят предложения и сценарии за евентуално ограничаване на експорта на храни, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Тези предложения ще се разглеждат всяка седмица, за да може евентуалният списък със забранени за износ продукти да бъде своевременно актуализиран.
 
В своите изчисления аграрното ведомство трябва да вземе предвид вътрешното производство, досегашния експорт, потреблението и складовите наличности. Според официалните данни Русия разполага с достатъчни запаси от зърно и храни, така че недостиг не бива да се очаква.
 
В същото време властите предприемат и други мерки за осигуряване на продоволствието и доставките на суровини и други материали. По основните гранични пунктове са очертани зелени коридори за тежкотоварни автомобили, вносните мита за лекарства бяха намалени до нула. (agrarheute)