Швейцария ще внася повече масло

За втори път тази година Швейцария увеличава квотата си за внос на краве масло, този път с 1 800 тона. Причината е, че през настоящата година за пръв път от много време насам няма достатъчно местно производство.
 
Още на 1 юни земеделското министерство разреши на браншовата организация на млекопроизводителите да внесе 1 000 тона масло при намалена митническа ставка. Това количество, както и допълнителните 900 тона, които могат да се ползват в случай на нужда, явно не са достатъчни, за да гарантират целогодишното задоволяване на пазара. За периода от началото на юни до края на юли производството на масло в Швейцария бележи спад от 8 % спрямо същите два месеца на 2019 година. В същото време се отчита ръст на потреблението, а в складовете са останали едва 400 тона. При нормални обстоятелства по това време на годината в хладилните камери би трябвало да има между 4 и 5 хиляди тона. Това означава липса от минимум 3200 тона до края на годината.
 
Недостатъчното вътрешно производство е проблем, с който Швейцария се бори вече няколко години. Това се дължи на факта, че държавата плаща на млекопроизводителите по 15 рапена на килограм мляко, предадено на мандрите за направата на сирене. По време на коронакризата консумацията на сирена в страната се е повишила в по-голям размер, отколкото тази на масло, а това означава, че производителите на сирена могат да си позволят да плащат по-висока цена на доставчиците си.
 
От гледна точка на мандрите преработката на млякото за масло не е особено атрактивна, тъй като при нея се получава обезмаслено мляко, което се прави след това на прах. Търсенето на този продукт по време на коронакризата е много слабо и цената му е много ниска.
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.