1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Споразумение позволява на ЕС да запази забраната си за третираното с хормони говеждо месо

Споразумение позволява на ЕС да запази забраната си за третираното с хормони говеждо месо

САЩ и Канада премахнаха митата върху продукти от 26 държави на ЕС без Великобритания

Отстъпки на Европейския съюз, слагащи край на 20-годишната война със САЩ и Канада за говеждото третирано с хормони, бяха гласувани от Европейския парламент вчера,14 март, предаде пресслужбата на институцията.

Споразумението позволява на ЕС да запази забраната си за третираното с хормони говеждо в замяна на увеличаване на квотите за внос на висококачествено говеждо месо от САЩ и Канада.

Сделката предвижда увеличаване на квотите до 48.200 тона. САЩ и Канада от своя страна вече премахнаха митата върху продукти от 26 държави на ЕС без Великобритания от т.нар. "черен списък", на стойност от над 250 милиона американски долара, по днешни цени. Тези мита бяха наложени като ответна мярка срещу забраната за внос на третирано с хормони говеждо от страна на ЕС. Увеличението на квотите ще влезе в сила от август 2012 г.

Спорът за третираното с хормони говеждо влияе негативно на трансатлантическите търговски отношения от 1988 г., когато ЕС забрани вноса на говеждо месо третирано с определени видове хормони на растежа. През 1996 г., САЩ и Канада, които бяха засегнати в най-висока степен от забраната, я оспориха в рамките на системата за уреждане на спорове на Световната търговска организация.

Те получиха право да наложат търговски санкции на продукти, произведени в ЕС, на стойност съответно 116 милиона щатски долара и 11.3 милиона канадски долара. Продуктите, засегнати от забраната, включваха говежди и свински месни продукти, сирене тип "Рокфор", шоколад, сокове, сладка и пресни трюфели.

През май 2009 г. между Европейската комисия и правителството на САЩ бе договорено споразумение за поетапно намаляване на санкциите срещу продукти от ЕС от страна на САЩ и постепенно повишаване на квотите на ЕС за висококачествено говеждо месо. САЩ се съгласиха да вдигнат санкциите си през май 2011 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.