Цените продължават да падат

През месец май млечният индекс е паднал със 7 % до 182 пункта

За четвърти пореден месец пада индексът на цените за основните селскостопански суровини, изготвян от ФАО. Според експертите на организацията за прехрана и земеделие това се дължи на голямото предлагане в комбинация с негативните икономически ефекти в следствие на Ковид-19. Така през май общият индекс е 162-ва пункта, или с близо 2-ва процента по-малко, отколкото през април.
 
При зърнените култури индексът отчита спад от 1 процент до 162 пункта, колкото е бил и през миналата година по това време. След краткотрайно увеличение през април, износните цени на пшеницата паднаха с 2 на сто, след като прогнозите посочиха добра реколта, докато в същото време търговската активност става все по-слаба. Най-голям срив отчита цената на царевицата, която е с 16 процента надолу, най-вече заради намалялото търсене от страна на производителите на фуражни смески и биоетанол.
 
Минус три на сто има при индекса на растителните масла, което е най-ниското ниво за последните 10 месеца. Причината е все така ниската цена за палмово масло, която не може да бъде компенсирана от леко поскъпналите рапично и слънчогледово масло.
 
През месец май млечният индекс е паднал със 7 % до 182 пункта. Това са близо 20 на сто по-малко, отколкото преди година. Най-силно поевтиняха маслото и сиренето, основно заради свръхпроизводството в Европа и намалялото търсене на световния пазар.
 
За пети пореден месец цените на месото се движат надолу, падайки до 168 пункта, или с 21 на сто под рекордното ниво от август 2014-та. И тук причината е голямото предлагане при същевременно намалена консумация в условията на затворени заведения. Единственото изключение от общата тенденция е индексът на захарта, покачил се с 8 процента.
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.