Цените на ориза в Азия са стремглаво нагоре

Затрудненията при сеитбата не идват само от времето, но и от мащабните ограничения за придвижване

Истински бум на цените на ориза регистрират азиатските борси. Заради коронавируса и затруднената пролетна сеитба Китай спря износа, а в Тайланд и Виетнам котировките достигнаха рекордни стойности.
 
Допълнителни усложнения идват от факта, че на много места населението се презапасява с ориз и други храни. Търговците на едро и фермерите задържат продукцията, спекулирайки с още по-голямо поскъпване. Подобно развитие се наблюдава и на Филипините, както и в Съединените щати от другата страна на Тихия океан. Там цената на ориза на борсите скочи до 6-годишен връх.
 
В Тайланд правителството вдигна референтната цена от 470 на 505 долара за тон, най-високата от август 2013-та насам. Според брокерите в Банкок основните причини са паниката от коронавируса, както и сушата, която пречи на сеитбата за следващата реколта. Повечето преработватели и производители в момента задържат количествата, опасявайки се от още по-голямо разпространение на Ковид-19.
 
Затрудненията при сеитбата не идват само от времето, но и от мащабните ограничения за придвижване. В Китай и други страни в региона това води до недостиг на SEMENEN материал, торове и работна ръка. В същото време световното търсене на ориз продължава да расте.
 
Във Виетнам властите обявиха, че ще задържат минимум 22 милиона тона за вътрешния пазар, при положение, че тазгодишната реколта ще достигне около 28 милиона тона. За износ бяха предвидени 7 милиона тона, но при така създалата се ситуация това количество вероятно няма да бъде достигнато. Същото се отнася и за Тайланд, от където трябваше да се експортират 7,5 милиона тона. Заради сушата реколтата там обаче е с 3 милиона тона по-малка от очакваното.
 
 
Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар