В САЩ: Недостиг на храна не се очертава, а по-високи цени

Заради временното затваряне на предприятия за говеждо и птиче месо в САЩ и Канада, ще има ли недостиг на тези продукти и по-високи цени?

Свинското и пилешкото месо няма да изчезнат от рафтовете на магазините, но е вероятно разнообразието да се свие и цените да се вдигнат, обясни експерт във вашингтонска компания за управление на риска в хранителната индустрия. Той каза, че националната верига за доставка на храни претърпява сътресение заради затворените предприятия.
Липсата на селскостопански работници-мигранти, съчетана със затварянето на ресторанти, също води до рязък спад в търсенето, каза той. Междувременно големи количества храна, например картофи, не се преработват. Преди седмица над 1000 производители на картофи в Канада са поискали спешна помощ от федералното правителство, тъй като търсенето на пържени картофи е голямо. Федералният министър на земеделието Мари-Клод Бибо и други признаха, че проблемите във веригата на доставки могат да доведат до по-високи цени и потенциален недостиг на определени продукти, въпреки че увериха обществеността, че няма да има недостиг на храна.

Коментари (0)
Няма коментари.

Добави коментар