Зелените в Германия настояват за по-високи данъци върху месото и млечните продукти

С допълнителните средства ще се финансират мерки за по-хуманно отношение към животните

По-висок данък добавена стойност или специален данък върху месото и млечните продукти искат Зелените в германския Бундестаг. С допълнителните средства ще се финансират мерки за по-хуманно отношение към животните.
 
От парламентарната група на Зелените се аргументират с предложенията, направени от експертна комисия към земеделското министерство. Освен това те се позовават и на изказването в тази посока на земеделският министър Юлия Кльокнер, в което тя се застъпи за подобна такса или данък.
Идеята на екоактивистите е цената на месото и колбасите да се увеличи с 40 евроцента на килограм. Млякото и продукти, направени от прясно мляко, като например кисели млека и извара, да поскъпнат с 2 цента на килограм, а при сирената, маслото и млякото на прах увеличението на цените да е с 15 цента на килограм.
 
В искането, внесено за обсъждане в Бундестага, се казва, че в животновъдството трябва да се въведат минимални стандарти за хуманно отношение. Това включва достатъчно пространство за всяко животно, постоянен приток на чист въздух, дневна светлина и достъп до открити пространства. С приходите от завишения данък тези стандарти трябва да се въведат до 2028 година, а до 2035-та всяко животно да бъде отглеждано така, че да не изпитва болка и други страдания. Допълнителните средства ще послужат и за по-добро заплащане на труда на фермерите, се посочва в искането на Зелените. 
 
 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.