20 000 пчелни семейства са загинали заради нерегламентирано пръскане с инсектициди

Пръсканията се очаква да продължат поне до 20 май

Около 20 хиляди пчелни семейства са загинали в Северна България за последните три дни. Такава информация е постъпила в Българската агенция по безопасност на храните. Десетки стопани от района на Плевен, Враца, Ловеч, Монтана, Разград и Варна са категорични, че пчелите им са измрели, след като арендаторите третирали нивите с препарати, без да се съобразяват с предписанията на Българската агенция по безопасност на храните. Някои пчелари са напълнили цели чували с мъртви пчели. По първоначални данни загиналите пчелни семейства са над 20 000, което прави между 200 и 400 млн. пчели. Въпреки настояванията на някои пчеларски организации да се забрани пръскането по време на цъфтеж, такава мярка не е наложена. Пострадалите земеделци казват, че всяка година се случва едно и също, но институциите не предприемат нищо срещу виновните. Пчеларите не отричат, че системата за уведомяване за пръскания на земеделски площи работи и всички получават есемес, когато предстои такава манипулация, но проблемът е в лоялността на растениевъдите. Пчеларите подозират, че въпреки обявените площи за пръскане с хербицид е пръскано и с инсектицид, който е довел до негативните обстоятелства. Освен това пчеларите подозират и други нарушения. Ето и коментар на Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз Плевен:
"Много са нарушенията при тези пръскания. Първо се изпраща съобщение до пчеларите, че се извършва пръскане с хербицид. Вреден е за пчелите и за другите организми и за хората, но не предизвиква отравяне. Освен това е пръскано при наличие на вятър, което е забранено в наредбата за опазване на пчелите, пръскано е през целия ден."
От пчеларския бранш са категорични, че ще отстояват правата си.
"Ние ще настояваме да бъдат санкционирани извършителите на тези отравяния. Съгласно процедурата за свързано кръстосано съответствие, когато се нарушат законоустановени норми от земеделски стопани да се отнема част от държавната субсидия или цялата. Това е санкцията. Освен това ще представим случая пред главна прокуратура, защото това е национално престъпление."
Пръсканията се очаква да продължат поне до 20 май. Пчеларите са изпратили писмо до БАБХ, в което настояват тази дейност да бъде преустановена и припомнят развръзката от миналата година след отравянето на пчели тогава. Напомняме, че миналата година за загиналите пчелни семейства Земеделското министерство обезщети стопаните с по 60 лева за кошер. Тази година от бранша искат тези средства да им се изплатят от виновниците, а не от държавната хазна.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.