Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти в България изразява подкрепата си към пчеларите в декларация

Снимка:

Настояват за инициирането на законодателни промени, които да криминализират избиването на пчелите

Ние, членовете на Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти в Република България, остро осъждаме пресrьпната практика на отравяне на пчели, посредством нерегламентираното пръскане със забранени от ЕС препарати.

Последният случай с умъртвяването на над 20 000 пчелни семейства в Северна България, от които се очакваше добив от около 800 тона пчелен мед и други пчелни продукти, е акт, който води до пагубни последици на първо място  за  пчеларите  и техните семейства, които остават без никакви доходи и поминък. Засегнати са интересите също и на всички останали, пряко или косвено свързани със сектор пчеларство лица като преработватели, производители на храна за пчели и аnи медикаменти, на амбалаж, на сертифициращи компании и др.

С настоящата декларация изразяваме цялостната си подкрепа към засегнатите пчелари и призоваваме за изплащането на пропорционални обезщетения и ако трябва да бъдем обективни и да поrьрсим справедливостта, то те трябва да бъдат изплатени от нарушителите на закона, а не от МЗХГ.

Погазени са разпоредбите на редица  нормативни актове, с действия, които нарушават и биологичното равновесие на територията на държавата ни. Щетите са в национален план и във връзка с това настояваме,  съответните  органи да се самосезират и да наложат определените санкции на нарушителите. Настояваме също и за инициирането на законодателни промени, които да криминализират избиването на пчелите, вследствие на нерегламентирано третиране със забранени препарати за растителна защита.

Използваме настоящата декларация да честитим на всички международния ден на пчелата и да си пожелаем разум и толерантност в борбата за нейното опазване като вид.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.